Pihenés és alvás terhesség alatt! – II. rész

1017
HOZZÁSZÓLÁS:

Ahogy az első részben is említettük a jó alvás és pihenés szempontjából lényeges a rendszeres életmód. Hasznos lehet a kismamáknak az is, ha tisztában vannak bizonyos pozíciókkal, melyek a pihenést, a jobb alvást segíthetik elő.

A terhesség aalom-alvas-pihenes-05latt és később a szülés kezdeti szakaszában is meg kell találni a pihenés, a fekvés ideális formáját. Sokan csak többszöri próbálkozás után fedezik fel a számukra legkényelmesebb pozíciót. A terhesség vége felé például az oldalt, kissé hason fekvő helyzet az ideális ⇒ az alul lévő láb kinyújtva, a felül levő láb térdben enyhén behajlítva, és az alul levő láb előtt nyugtatva. Ebben a helyzetben a terhes méh súlya nem nyomja az anyai véredényeket, amelyek a gerinc mentén, ill. előtt futnak. – Sokszor már korábban is ennek a pozíciónak a felvétele esik a legjobban.

Néhány párnával a felfekvő bőrfelületek nyomását is csökkenthetjük. Emellett a megtámasztott derékkal, félig ülő helyzetben a tarkó, a nyak alátámasztása gyakran kedvező pozíciónak bizonyul. A medence előrecsúszását a combok alá helyezett párnával akadályozhatjuk meg. Ez azonban csak akkor kényelmes, ha a derék és a nyak megfelelő keménységű párnával van megtámasztva.

A gerincoszlop egyenetlen terheléséből adódó derékfájdalmat viszonylag kemény ágyon, megtámasztott nyakkal, fejjel és alápolcolt combbal fekve csökkenthetjük. A terhesség középső harmadában jelentkező hátfájás így rövid idő alatt megszűnhet.
Később ez nem ajánlott, tekintettel arra, hogy a méh teljes súlyával nyomja, terheli a nagy ereket és a vizeletkiválasztó szerveket. Az ágyéki gerincoszlop fokozott hátradöntéséből eredő kényelmetlenség a lábak felpolcolásával, vagy akár meredek, függőleges megtámasztásával csökkenthető.

– Felállásnál gondoljunk arra, hogy terhességben a nagyerek falai ellazulnak, a vérnyomás átmenetileg hirtelen csökkenhet, a világ elsötétül és szédüléssel járó átmeneti rosszullét léphet fel. Ez a keringés átrendeződéséből adódó pillanatnyi agyi vérszegénység következménye. Megelőzése érdekében fekvés után néhány másodpercig ülve kell maradni, majd csak azután felállni és elindulni.

A legtöbb ember többé-kevésbé előregörbült gerincoszloppal ül. A tapasztalatok szerint a terhesek kényelmesebben ülnek hátrafeszített vállal, egyenes derékkal. Gyakran inkább jó deréktámasztású széket választanak a fotelek helyett, és akkor érzik kényelmesnek az ülést, ha egész hátul ülve, derekukat meg tudják támasztani. Ezt sokszor egy odahelyezett párna is segíti.

Hosszabb ülés esetén ki-ki maga is ráérez a legkényelmesebb pozícióra. Hogy mire is gondolunk pontosan? – Középidőben a terhesek gyakran kényelmesnek találják a törökülést, amelyet a terhességben fellazuló ízületek miatt nehézség nélkül gyakorolhatnak. Ez az ülés hasonlóképpen a terpesztett lábbal való üléshez – segíti a medenceszalagok enyhe nyújtását, amely a későbbiekben könnyítheti a szülést.

1017
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]