Miért alakulhat ki magzati eredetű vetélés?

991
HOZZÁSZÓLÁS:

A magzati vetélések kialakulásának feltételezett mechanizmusai:

  • természetes szelekció,
  • a méhlepény gyulladása miatt létrejövő elhalása.

A természetes szelekcióvetélés

A természetes szelekció lényegének megértéséhez az alábbiak ismertetése szükséges. Ahhoz, hogy valaki megszülessen, három szűrőmechanizmuson kell túljutni.

A fogamzás előtti (prekoncepcionális) kiválasztódás (szelekció) mechanizmusáról keveset tudunk. Számos bizonyíték van arra, hogy a petesejt képes kiválasztani a számára legmegfelelőbb spermiumot. Mindig egyetlen hímivarsejtet termékenyít meg. Ahhoz viszont, hogy ez bekövetkezzék, több tízezer spermium együttes jelenlétére van szükség. Az ivarsejtek ugyanis olyan enzimet tartalmaznak (hialuronidáz), mellyel leoldják a petesejtet körülvevő védóburkot, a zóna pellucidát. Míg sok ezer spermium az „erényöv” lecsatolásán fáradozik, a kiválasztott spermium megtermékenyíti a petesejtet. Az ivarsejtek találkozásakor nem minden alkalommal következik be fogamzás.

Az anyai szervezet genetikai és vagy immunológiai szempontok alapján elutasíthatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását (beágyazódás előtti vagy preimplantációs szelekció).

A vérzés néhány napig kimaradhat, a legérzékenyebb módszerekkel végzett terhességi próba is pozitívvá válhat, mégis a zigóta menstruáció formájában kilökődik. A születés előtti (prenatális) szelekció egyet jelent a spontán vetéléssel.

A három szelekciós mechanizmus olyan kiválóan működik, hogy a veleszületett rendellenességek és/vagy kóros terhességek döntő többségét kivédi. A fennmaradó néhány százalék következményei a világrajött veleszületett rendellenességek.

Az egyébként közel teljes emberi életet is lehetővé tevő Turner-szindróma esetén a szelekció több mint 98%-os! Down-szindróma (helytelenül mongol-idiotizmus) eseteinek viszont már 2/3 része élve születik. A szelekció hatékonyságában megfigyelhető eltérések magyarázata vélhetően még sokáig várat magára.

A spontán vetélés tehát nem feltétlenül tragédia! Az esetek egy részében megelőzhető, máskor viszont természetes élettani folyamatok áldásos következménye. Ez utóbbit csak akkor jelenthetjük ki, ha minden, a vetélésért potenciálisan felelős betegséget kizártunk!

Szerencsére a szelekció nem csapható be pl. terhességet védő sárgatesthormonok adásával. Csak az a terhesség tartható meg, melyet a szervezet is hajlandó elfogadni.

A méhlepény gyulladását viszonylag kevés kórokozó képes kiváltani. Ezek egy része sajnos nem vetélést, hanem súlyos, az emberi élettel össze nem egyeztethető veleszületett rendellenességet képesek kiváltani.

A legismertebb a rózsahimlő (rubeola). Magzati betegség akkor jön létre, ha az anya, akár tünetmentes formában is, koraterhességében rubeóla vírussal fertőződik. A többszörös rendellenesség legjellemzőbb komponensei a veleszületett szürkehályog, szívfejlődési rendellenesség, halláskiesés, súlyos értelmi fogyatékosság.

Sajnálatos módon Magyarországon ma is a leggyakoribb fertőzéses magzati ártalom. Megelőzése pedig elméletileg megoldott. Vérvizsgálat segítségével biztosan megállapítható, hogy az anya, élete során szerzett-e védettséget a vírussal szemben.

Magas ellenanyagszint esetén a magzat rubeóla vírustól biztosan nem betegedhet meg. Amennyiben a vérvizsgálat védtelenségét igazol, azaz a nő nem esett át rubeóla fertőzésen, védőoltás segítségével védhető meg leendő magzata. A védőoltás után szokás legalább 2 hónapot várni a terhességgel.

Feltételezték ugyanis, hogy az élő vírusokat tartalmazó oltóanyag is veszélyes lehet a magzatra. Szerencsére a gyanú nem igazolódott be. Az oltás a koraterhességekre is teljesen veszélytelen. Mindazonáltal az említett óvatossági rendszabályok betartása biztosan nem káros.

991
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]