Mi történik terhesség alatt? – Ismerje meg a várandósság jeleit és szakaszait!

919
HOZZÁSZÓLÁS:

A terhesség az utolsó menstruáció első napjától számított 40 hét, illetve ha ismert a fogamzás napja, akkor attól számítva 266 nap. Ezt az időszakot három, három hónapos időszakra, harmadra, ún. trimeszterre osztjuk. Bár a terhesség folyamatos, mégis jól körülhatárolható ez a három mesterségesen meghatározott rész.

A kismama is másként érzi magát, különböző módon éli meg ezeket a heteket. A terhesgondozáson is más-más történik a három trimeszterben. A baba fejlődése is változásokat hoz az anyai testben, amelyek már az első harmadban érezhetők az anya számára. Fokozódik az anyai szervezet igénye a zsír és ásványi anyagok iránt.

Első jelek

Az első elmaradt menstruáció (menzesz) után az első jel általában az emlőfeszülés. (Ritkán a terhesség alatt is jelentkezhet még egy-két esetben

a várható menzesz idejében vérzés, de ez jóval kevesebb, mint a normális menstruáció.) Az emlővénák kifejezetté, láthatóvá válnak, a mell méretében is megnő. Nehéznek, fájdalmasnak érzik az emlőmirigyek fejlődése miatt.

Az emlőbimbó érzékennyé, sötétebbé válik. Hasonló jelek a menstruáció előtt is jelentkezhetnek, de a menzesz lezajlása után elmúlnak, terhességben viszont megmaradnak.

A hormonális változások és az alhasi vérbőség miatt gyakori a vizelési inger. A hormonhatások másik következménye az ingerlékenység és az álmosság. Bár mindig álmosnak, fáradtnak érzik magukat a kismamák, mégsem alszanak jól, éjszaka gyakran felébrednek. A kismama dereka lassan megvastagodik, a has elődomborodása viszo

nt csak később lesz kifejezett.

A magzat fejlődése

Az első trimeszterben a magzat gyorsan fejlődik. A 14. hét végére (az utolsó menzesz első napjától számítva) a magzat emberre jellemző alakot ölt. Minden szerve, a végtagok, a csontok kifejlődnek. Ezután az embrió gyakorlatilag csak növekszik és a meglévő szervei fejlődnek. Ebben az időszakban bizonyos gyógyszerek és fertőzések súlyos károsodásokat és fejlődési rendellenességeket okozhatnak.

Az első trimeszter vége

Az első harmad végére többnyire észrevehető az anya súlygyarapodása. A méh fala négyszer vastagabb, a méh puhább, a has kezd elődomborodni. A méh izomrostjainak hossza a méh növekedésével 40-szeresére nő. (A második és harmadik trimeszterben a rostok rugalmassá, vastagabbá válnak.)

Az anyai szív munkája háromszorosára nő, mert a vértérfogat 1,5 literrel több lesz. Ez a többletvér szükséges a méhnek, ugyanakkor fokozza az anyai szív és vese munkáját. A zsírraktárak általában feltöltődnek, amely a combon és a felkaron is észrevehető.

Második, harmadik trimeszter

Ekkor tovább nő az anya testsúlya. Optimális esetben szüléskor 9- 13 kg-nyi a súlygyarapodás. (Jó esetben az anya terhesség előtti súlyának 15%-ával nő a testsúly. ) Leggyorsabban a második harmadban híznak a kismamák. Átlagosan havonta 1 kg egyenletes súlynövekedést tartunk megfelelőnek.

Ha egyenletesen nő a testsúly, meghaladva az 1 kg-ot, akkor túltáplálásra utal, ha hirtelen több kg súlynövekedés tapasztalható, akkor ez ödémaképződésre, azaz vizesedésre figyelmeztet, ami jele lehet a terhességi toxémiának (mérgezésnek) nevezett kórképnek. Ezért fontos a terhesek havonkénti rendszeres testsúlymérése, melyet a terhesgondozókban meg is tesznek.

A méh, a méhlepény (placenta), a magzatvíz és a magzat súlya együttesen szüléskor átlagosan 4,5- 5 kg.

A súlynövekedés az utóbbi 10 évben jellegzetesen alakult, mivel a nők tudják, hogy nem kell kettő helyett enni – mint hitték régen -, igyekeznek egészségesen táplálkozni, tudják, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy azoknak az anyáknak a gyermekei, akik csak az optimális mennyiséget, vagy annál kevesebbet híztak, egészségesebbek, mint a túl sokat hízó anyáké. A túlzott hízás lábdagadásra, fehérjevizelésre is hajlamosít, ráadásul növeli a terhességi mérgezés veszélyét.

919
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]