Ismerje meg azt a 3 kockázati tényezőt, melyekkel egy 35 év feletti nőnek egyértelműen számolnia kell a terhesség során

1044
HOZZÁSZÓLÁS:

A 30-as évek derekán a nőkben felmerülhetnek bizonyos kérdések a terhességgel kapcsolatban. A modern megközelítés szerint, egy 30-as évei közepén járó anya nem számít idősnek a szülés szempontjából. Ebben az életkorban azonban tudni kell, hogy bizonyos kockázati tényezőket már nagyobb súllyal nyomnak a latba.

Általános egészségügyi kockázatok

Képünk illusztráció

A kép illusztráció

Bizonyos általános problémák a nők életkorának előrehaladásával gyakrabban jelentkezhetnek. Néhány betegség – mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség – már a terhesség előtt jelentkezhet. Mivel a terhesség megterhelést jelent a női szervezetre, ezért a szövődmények kockázata is nagyobb.

Érthető, hogy ezen várandósok gyakoribb orvosi  ellenőrzést igényelnek, szükségessé válhat a szülés előtti kórházi felvételük és megfigyelésük, és különböző vizsgálatok elvégzése is indokolt lehet.

A statisztikák szerint a 35 év feletti nők közel 5-10%-a szenved a magasvérnyomásbetegségben (orvosi nyelven ‘hipertónia’). A magas vérnyomás mind az anya, mind a magzat számára veszélyeket hordoz a terhesség során. Magukba foglalják a lepényt és a magzat növekedését érintő problémákat is. A magas vérnyomás tovább romolhat a terhesség során, növelve ezzel az anyai és magzati kockázatokat. 

A 35 éves életkor felett nagyobb a valószínűsége a cukorbetegség, pontosabban a terhességi (terhesség során kialakuló) cukorbetegség kialakulásának. A cukorbetegek terhességei nagyon gondos követést igényelnek. Megfelelő kezeléssel és diétával a kockázatok csökkenthetők.

Szülészeti kockázatok

A vetélés az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő a 35 évesnél idősebb korcsoportban, mint a 20-35 éveseknél. Ebben az életkorban gyakoribb a koraszülések és a császármetszések aránya is.

Vetélés – a terhesség 24. hét előtt bekövetkező megszakadása – az összes terhesség 15–20%-ában fordul elő. Tudni kell azonban, hogy ez gyakran a szervezet “bölcs” válasza egy nem megfelelően növekvő, fejlődő terhességre.

 Genetikai kockázatok

Az életkor miatt genetikai tanácsadáson való részvétel javasolt azon párok számára, ahol a nő a fogamzáskor betöltötte a 35., vagy a férfi a 45. életévét. Ezen túl, ha az orvos úgy érzi, hogy a fejlődési rendellenesség az adott terhességben nagyobb valószínűséggel fordulhat elő az átlagosnál, akkor javasolhatja a genetikai tanácsadáson való megjelenést. A tanácsadáson részletesen felvilágosítják az életkorból adódó kockázatnövekedésről. 

Ez elsősorban a kromoszóma-rendellenességekre vonatkozik. A leggyakoribb kromoszóma- rendellenesség, amely az életkor előrehaladtával előfordulhat, a Down-szindróma. A kockázatok ismeretében a házaspár dönt arrólhogy igénybe kívánja-e venni a felajánlott és a rendelkezésre álló vizsgálatokat –> A laborvizsgálatok, genetikai vizsgálatok és egyéb vizsgálati eljárások lehetővé teszik az orvosok számára, hogy még az újszülött megszületése előtt, a terhesség korai szakaszában felismerjék az esetlegesen előforduló kóros állapotokat.

1044
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]