Amit tudnia kell az üszögterhességről és veszélyeiről

1095
HOZZÁSZÓLÁS:

Az üszögterhesség (mola hidatidoza) a méhlepény képzésében szerepet játszó magzatburokrész, a korion megbetegedése.mola_terhesseg

Részleges mola hidatidoza esetén az elváltozás csak a lepény egy részét érinti.

Gyakoribb az egész lepényre kiterjedő mola. A terhesség első három hónapjában kialakuló mola esetén sem a magzat, sem a burkai nem találhatók meg. A késóbbiek folyamán bekövetkező elváltozás esetén az elhalt magzat olykor megtalálható. Az üszögterhesség többnyire a terhesség 3-4. hónapjában, erős vérzés formájában kilökődik.

Viszonylag nagy százalékban az első terhesség folyamán alakul ki. Ezt követően az ismétlődési kockázat magas, 4-5-ször gyakrabban fordul elő, mint előző egészséges terhességek után. Magyarországon átlagosan minden 2000. terhességre jut egy üszögterhesség. Bizonyos területeken (pl. Fülöp-szigetek) a gyakoriság ennek közel tízszerese.

Mi utalhat üszögterhességre?

Molaterhesség esetén a legszembetűnőbb elváltozás a lepény bolyhainak hólyagos átalakulása. Az összekapcsolódó hólyagok a méhlepényt szőlőfürthöz teszik hasonlóvá. A lepényszövet vizenyősen duzzadt, érellátása hiányos.

Amennyiben a folyamat jóindulatú, a méhfalat nem károsítja, a boholyhám sejtjei normális alakot mutatnak. A mola destruens átmenetet képez a rosszindulatú üszögterhesség (koriokarcinoma) irányában. A sejtek ugyan nem mutatnak rosszindulatú elfajulást, de a méhfalba mélyen belefúródhatnak. A kóros lepényszövet hatalmas mennyiségben termel sárgatestérést serkentő hormont (itt HCG-t), mely a petefészkeket túlingerelvén kétoldali petefészek-tömlők kialakulását eredményezi. A magas hormontermelés korán toxémia tüneteit (vizenyő, magas vérnyomás, fehérjevizelés) is kiválthatja.

Hogyan diagnosztizálható?

A molaterhesség kórismézése rendszerint nem okoz gondot. Az igen magas HCG-szint, a kétoldali petefészekciszta, korai toxémia észlelése mellett az ultrahangos vizsgálati lelet a diagnózis egyértelművé teszi.

A molaterhességet a méhből természetesen el kell távolítani. Ennek legjobb módszere a vákuumszívóval történő eltávolítás, szükség esetén a méhkaparás. Ezt követően a vizelet HCG-szintjét rendszeresen ellenőrizni kell.

Ha a terhességi hormon hetek alatt rendben kiürül, más teendő rendszerint nincs. A mola az esetek kb. 10%-ában rosszindulatú daganattá alakul, ezért sokan megelőző célzatú daganatellenes gyógyszeres kezelést látnak szükségesnek. Molaterhesség után, megfelelő orvosi ellenőrzés mellett, újabb terhesség kiviselése lehetséges. A méhfalat beszúró mola esetén méheltávolítás lehet indokolt.

Daganatképződés

A mola rosszindulatú formáját korionepileliomának nevezzük. Viszonylag gyakori, minden 2500. terhességre átlagosan egy eset jut. Legnagyobb százalékban molaterhességból alakul ki, de előfordulhat egészséges terhesség, vetélés, sőt méhen kívüli terhesség után is.

A daganat a méhfalat elpusztítja, betör a véráramba és az egész szervezetbe számos áttétet képes létrehozni. A daganatot alkotó sejtek alakilag rendkívül sokfélék (polimorfok), az eredeti sejtekre alig hasonlítanak (atipia).

A mola rosszindulatú elfajulására utalhat a molaterhesség eltávolítása után a HCG-szint növekedése. Ekkor, diagnosztikus célból, újabb méhkaparás válhat szükségessé. Szövettanilag az elfajulás biztosan igazolható. A HCG-szint újbóli növekedése, tumorszövet híján is, malignus átalakulásra utalhat.

A koriokarcinoma nem oly régen még biztosan halálos kórnak számított. Szerencsére sikerült megtalálni azon daganatellenes gyógyszerek hatékony kombinációját, mellyel az esetek többsége ma már meggyógyítható. Súlyosabb esetben a méh eltávolítása, ill. sugárkezelés is szükségessé válhat.

1095
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]